Rīgas meži plāno palielināt sagatavoto apaļkoku apjomu

13.08.2013 08:24:00

Aizvadītajā gadā SIA Rīgas meži uzsākuši mežizstrādi, izveidojot savas mežizstrādes brigādes, norādīts uzņēmuma iesniegtajā gada pārskatā. 2012.gadā arī veikta mežu atjaunošana un kopšana, atsakoties no ārpakalpojumu izmantošanas un iesaistot šo darbu veikšanā visus mežos strādājošos mežsargus un meža strādniekus.

Starp būtiskākajiem pagājušā gada notikumiem noteikti minams arī fakts, ka uzņēmums uzsācis īstenot plānoto jaunas kokzāģētavas būvniecību, lai mežizstrādē iegūto koksni varētu efektīvi pārstrādāt, kā arī Daugavas mežsaimniecības teritorijā izveidotais staltbriežu dārzs Rīgas brieži, kas darbojas ar mērķi pavairot Latvijas dabisko briežu populāciju, pēc tam briežus izlaižot mežos.

2012.gadā SIA Rīgas meži kopumā apgrozījuši 4,665 milj.Ls, kas ir par 63,05% vairāk nekā gadu iepriekš. Ievērojamais apgrozījuma pieaugums arī ļāvis uzņēmumam uzrādīt ievērojamu peļņu, t.i., pēc 226,152 tūkst.Ls zaudējumiem, kas uzrādīti 2011.gadā, aizvadītais gads noslēgts ar 1,136 milj.Ls peļņu pēc nodokļu nomaksas. Kā norāda uzņēmuma vadība, būtisku peļņas daļu (728,958 tūkst.Ls) sastāda ieņēmumi no mežaudžu patiesās vērtības, proti, bioloģisko aktīvu novērtēšanas rezerve, līdz ar to saimnieciskās darbības patiesais ieguvums pēc minēto ieņēmumu atskaitīšanas sastāda 407,202 tūkst.Ls.

2013.gadā SIA Rīgas meži mežizstrādes brigādes plāno sagatavot 20,000 tūkst.m3 apaļkoku, kas par 60% pārsniegs 2012.gada rezultātu.

Šā gada maijā uzņēmums atklājis kokzāģētavas Norupe ražotni, kurā pēc iekārtu regulēšanas un palaišanas darbiem uzņēmums ražos kokmateriālus. Kokzāģētavā paredzēts pārstrādāt neliela izmēra skujkoku baļķus. Galvenais gatavās produkcijas veids būs žāvētas un ēvelētas mēbeļu sagataves, bet papildu produkcijas veids – apdares dēļi.