Rankas piens nākotnē raugās cerīgi

25.04.2014 08:21:00

Piena pārstrādes uzņēmumam AS Rankas piens pagājušajā gadā izdevies turpināt stabilu un līdzsvarotu saimniecisko darbību, vadoties no iepriekšējā gada pozitīvajām tendencēm. Lielākos ieguldījumus 2013.gadā AS Rankas piens veikusi fasēšanas/svēršanas iekārtu atjaunošanā, kā arī transportlīdzekļu atjaunošanā un autoparka sakārtošanā, lai nodrošinātu piena savākšanas efektivitāti un gatavās produkcijas realizācijas tīkla paplašināšanos.

Salīdzinoši nelielais AS Rankas piens ražošanas apjoms, plašais pašražoto produktu klāsts, tiešais vadības kontakts ar izejvielu piegādātājiem un gatavās produkcijas vairumpircējiem palielina uzņēmuma spēju ātri reaģēt uz izmaiņām tirgū, kas ir būtisks priekšnosacījums, lai nākotnē raudzītos ar cerību. Uzņēmuma vadība norāda, ka vienlaikus, lai diversificētu iespējamos riskus, atbilstoši stratēģiskajam plānam, AS Rankas piens joprojām daļu iepirktās piena izejvielas pārdod realizācijai Lietuvā, šādu proporciju plānojot saglabāt arī 2014.gadā.

Pērn AS Rankas piens strādājusi ar 5,423 milj.EUR (3,811 milj.Ls) apgrozījumu, gadu noslēdzot ar 240,912 tūkst.EUR (169,314 tūkst.Ls) lieliem zaudējumiem. Kā norāda uzņēmuma vadība, zaudējumu rašanos ietekmējušas gan augstās izejvielu cenas, gan arī lielo veikalu tīklu cenu politika, kā rezultātā ilgāku laika periodu nācies pārdot produkciju par cenu, kas bijusi zem pašizmaksas.

Tomēr nākotnē AS Rankas piens raugās pozitīvi, jo 2013.gada beigās vietējā tirgū ir izdevies par 10% pacelt realizācijas cenas, kas vieš cerību, ka vismaz 2014.gadā uzņēmums no pašražotās produkcijas necietīs zaudējumus. Tāpat arī aizvadītā gada nogalē uzsāktas sarunas ar Timi par preču zīmes izveidi vairākiem produktiem, kas ilgtermiņā garantētu AS Rankas piens produktu noietu.