Gaujas AB peļņa 2013.gadā samazinājusies teju 9 reizes

30.04.2014 11:16:00

SIA Gauja AB ziņo, ka 2013.gads kažokādu biznesa nozarē globālajos tirgos, kas vistiešākajā veidā nosaka arī situāciju Latvijā, raksturojams kā pārmaiņu gads, kas licis nozarē strādājošajiem mainīt savu ražošanas un investīciju politiku.

Galvenokārt Ķīnas ekonomikas ekspansijas ietekmē kopš 2010.gada pakāpeniski, bet samērā strauji palielinājušās kažokādu realizācijas cenas, kas ražotājiem nodrošināja lielus ieņēmumus. SIA Gauja AB gan norāda, ka līdz ar šīm cenām strauji pieaugušas arī barības izejvielu cenas.

2013.gada pavasarī nozarē parādījušās pirmās pazīmes, kas gada vidū jau uzrādījušas pārliecinošu tendenci, kurai sekoja kažokādu realizācijas cenu straujš kritums. Tās bijušas sekas kažokādu pieprasījuma kritumam Ķīnā, kura strarptautiskajos kažokādu izsoļu namos pēdējos gados bijusi pārliecinoši lielākā iepircēja.

Iepriekš minētais arī noteicis izmaiņas SIA Gauja AB finanšu rādītājos. Dati rāda, ka aizvadītajā gadā uzņēmuma apgrozījums samazinājies par 13,35%, nokrītoties līdz 2,899 milj.Ls (4,125 milj.EUR), savukārt peļņa pēc nodokļu nomaksas sarukusi teju 9 reizes, nokrītoties līdz 112,644 tūkst.EUR (79,167 tūkst.Ls).

Pateicoties iepriekšējos gados gūtajai ievērojamajai peļņai, pērn SIA Gauja AB turpinājusi intensīvu darbu gan pie ganāmpulka kvalitātes, gan ražošanas materiāli tehniskās bāzes uzlabošanas. Savu produkciju 2013.gadā SIA Gauja AB pamatā realizējusi starptautiskajos kažokādu izsoļu namos Kopenhāgenā un Helsinkos, tikai nelielu daļu tradicionāli vietējā tirgū – Lietuvā un Igaunijā. Uzņēmums norāda, ka vietējā tirgū pagājušajā gadā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kad lielāku pieprasījumu nodrošinājušas bargās un garās ziemas, bijis vērojams kritums.