Piena pārstrādes uzņēmuma Elpa peļņa pērn augusi vairāk nekā 3 reizes

13.05.2015 12:56:00

Piena pārstrādes uzņēmumam SIA Elpa 2014.gads vērtējams kā saspringts periods ar  mainīgām sekmēm, jo sevišķi gada otrajā pusē, kad ar embargo ieviestajām sankcijām ārpus ES sašaurinājās produkcijas realizācijas iespējas un kļuva neiespējama plānotā un daļēji uzsāktā gatavošanās piena produktu eksportam uz Krieviju. Līdz ar to ražošanas apjomu neizdevās noturēt iepriekšējā gada līmenī un uzņēmuma apgrozījums saruka par 13%.

SIA Elpa pagājušajā gadā pārskatījusi ražotās produkcijas sortimentu, atsakoties no mazāk pieprasītiem piena produktiem, kā arī turpinājusi slēgt nerentablos produkcijas realizācijas punktus Kuldīgā.

Aizvadītajā gadā SIA Elpa apgrozījusi 3,942 milj.EUR un, pateicoties ražošanas tiešo izmaksu samazināšanai, peļņu palielinājusi līdz 24,750 tūkst.EUR, kas, salīdzinājumā ar 2013.gadu, ir kāpums par vairāk nekā 3 reizēm.

Reaģējot uz saspringto situāciju produkcijas realizēšanā gada otrajā pusē, SIA Elpa valde veikusi zināmas strukturālas izmaiņas produkcijas realizācijas segmentos, vairāk orienējoties uz budžeta iestāžu apkalpošanu, īpaši paplašinot iesaistīšanos programmā „Skolas piens”, tādējādi panākot zināmu stabilitāti un garantijas prognozējamākai naudas plūsmai.

2015.gadā SIA Elpa paredzējusi pievērst lielāku uzmanību ražošanas tiešo izmaksu samazināšanai, noliktavas saimniecības organizatoriskai sakārtošanai, nodrošinot vadībai iespēju operatīvākai rīcībai. Tāpat arī uzņēmuma plānos ietilpst biezpiena nogatavināšanai uzbūvēto telpu aprīkošana, saražojot un testējot speciālā biezpiena paraugus, ar mērķi uzsākt tā eksportu uz Čehiju.