Pasliktinājušies Latvijas valsts mežu finanšu rādītāji

14.06.2016 09:20:00

AS Latvijas valsts meži iesniegtajā gada pārskatā redzams, ka 2015. gadā pasliktinājās uzņēmuma finanšu rādītāji. Uzņēmuma apgrozījums, kas pērn bija 261,551 milj.EUR, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu saruka par 5,1%. Tāpat arī uzņēmuma peļņa, samazinoties par 21,4%, saruka līdz 59,300 milj.EUR. Latvijas valsts mežu rentabilitātes rādītājs pērn nokritās līdz 16,47, un tas nodarbināja vidēji 1 233 darbiniekus. Jānorāda, ka uzņēmums nodokļos valsts budžetā 2015. gadā samaksājis 88,183 milj.EUR.

Latvijas valsts mežu vadība norāda, ka kopējie ieņēmumi 2015. gadā pārsniedza budžetā plānoto par 3,1 milj.EUR, savukārt kopējās izmaksas bija mazākas, kas skaidrojams ar zemākām degvielas cenām un mazāku vidējo sortimentu transportēšanas attālumu. Atbilstoši uzņēmuma pamatprincipiem, Latvijas valsts meži pārskata gadā kopā ziedoja četrus miljonus eiro, tostarp sporta, meža nozares attīstības un kultūras atbalstam, kā arī sociālajiem projektiem caur fondu Ziedot.lv. Aizvadītajā gadā mežs mākslīgi atjaunots 7,8 tūkstošu hektāru platībā ar Latvijas valsts mežu mežsaimniecības stratēģiskajā plānā paredzētajām koku sugām, atjaunošanas tehnoloģijām un atbilstoši dabā nepieciešamajiem apjomiem.

Runājot par šā gada iecerēm, Latvijas valsts mežu vadība norāda, ka plānots nodrošināt meža stādu ražošanas un pārdošanas kvalitātes sertifikāta esamību, kā arī uzsākt meža apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu ārpus uzņēmuma – arī citiem mežu īpašniekiem. Tāpat arī paredzēts ieviest pārmaiņas meža apsaimniekošanas plānošanas procesā, uzlabojot sabiedrības līdzdalību meža apsaimniekošanas plānošanā. Latvijas valsts meži turpinās uzturēt un attīstīt Tērvetes dabas parka kompleksu, kā arī atjaunos un uzlabos Pokaiņu meža infrastruktūru.