Eksporta krituma rezultātā par 3,9% pagājušajā gadā sarucis Cido Grupas apgrozījums

03.08.2016 11:36:00

Pagājušajā gadā eksporta apjoma krituma dēļ, kura pamatā ir ģeopolitiskais saspīlējums un pirktspējas kritums austrumu kaimiņvalstīs, kā arī vājā ekonomiskā izaugsme eirozonā, SIA Cido Grupa apgrozījums samazinājies par 3,9%, sarūkot līdz 53,7 milj.EUR. Kā norāda uzņēmums, apgrozījums Latvijā sarucis tikai par 0,2%, kas ir vērtējams kā labs rezultāts, ņemot vērā kopējo dzērienu tirgus kritumu, it īpaši alus segmentā pēc akcīzes likmju palielināšanas.

Līdz ar ražošanas apjoma samazināšanos Liepājas alus darītavā, kas saistīts galvenokārt ar mazāku eksportu uz citiem Royal Unibrew Grupas uzņēmumiem, 2014.gadā tika izvērtēta ražotnes aktīvu vērtības atgūstamība. Tā rezultātā tika atzīts zemes un atsevišķu iekārtu vērtības samazinājums 3 milj.EUR apjomā, kas atspoguļots pārējo saimnieciskās darbības izmaksu sastāvā. 2015.gadā ražotnes ēkām un iekārtām tika veikts uzkrājums paātrinātam nolietojumam 2,4 milj.EUR apmērā, kā arī pazemināta zemes atgūstamā vērtība atbilstoši sertificētu vērtētāju novērtējumam par 1,4 milj.EUR.

Ņemot vērā minēto samazinājumu, pērn SIA Cido Grupa darbības rezultāts ir 1,179 milj.EUR zaudējumi pretstatā 581,334 tūkst.EUR peļņai gadu iepriekš.

Pagājušajā gadā uzņēmums veicis 1,1 milj.EUR vērtus kapitālieguldījumus, no kuriem lielākie investīciju projekti bijuši saistīti ar avota ūdens filtrācijas jaudu palielināšanu, jauna 0,75 litru PET pudeļu formāta radīšanu ūdens un dzērienu produktiem, kā arī ražotnes sagatavošanu Pepsico produktu licencētai ražošanai no 2016.gada.

2015.gadā SIA Cido Grupa paplašinājusi bezalkoholisko dzērienu klāstu ar jaunie produktiem, no kuriem nozīmīgākais jauninājums bijis 0,75l Mangaļi Active produktu līnijas veiksmīga ieviešana. Veiksmīgu izaugsmi turpinājusi arī alus zīmola Lāčplēsis Premium līnija, savukārt zīmols Līvu alus aizņēmis 11,3% Latvijas alus tirgus.

 

Lursoft pieejamā informācija liecina, ka 2015.gadā SIA Cido Grupa nodokļu maksājumos valsts budžetā samaksājusi 17,56 milj.EUR. Pērn uzņēmums bijis darba devējs 341 strādājošajam.