“Valsts nekustamie īpašumi” koncerna zaudējumi pērn sasniedz 8 miljonus eiro

12.07.2017 08:27:00

Latvijas valstij piederošo nekustamo īpašumu apsaimniekotājs VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) pagājušajā gadā strādāja ar konsolidēto apgrozījumu 50,747 miljonu eiro apjomā, kas bija par 26,4% mazāk nekā 2015.gadā, ziņo Klientu portfeļa monitorings.

Savukārt VNĪ koncerna zaudējumi pieauga par diviem miljoniem eiro un bija 8,025 miljoni eiro.

Valstij piederošo īpašumu apsaimniekotāja koncernā ietilpst VNĪ un tās meitas sabiedrības SIA “VNĪ pilis” un SIA “Biroju centrs Ezerparks”. Pagājušajā gadā viens no tās meitas uzņēmumiem SIA "Veselības aprūpes nekustamie īpašumi" tika pievienots VNĪ.

VNĪ norāda, ka apgrozījuma kritums saistīts ar būvniecības pakalpojumu samazinājumu par gandrīz 18 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2015.gadu, ko ietekmēja vairāki ārēji faktori, piemēram, kavējumi iepirkumu procesā, projektu saskaņošanas procesā ar būvvaldi un līgumu izpildē.

Savukārt ieņēmumi no nekustamo īpašumu atsavināšanas pērn bija par 1 miljonu eiro lielāki nekā 2015.gadā.

VNĪ koncerna mātes sabiedrības zaudējumi pērn bija 0,63 miljoni eiro, kam pamatā bija izmaksas uzkrājumiem nepabeigtās būvniecības bilances vērtības samazinājumam 7,65 miljonu eiro apjomā par projektiem, kuru tālākā virzība ir pārtraukta dēļ izmaiņām valsts pasūtījumā. Daļēji to ietekmēja arī 2016.gada nogalē veiktā VNĪ nekustamo īpašumu portfeļa pārvērtēšana.

Koncerna 8 miljonu eiro zaudējumu pamatā ir VNĪ meitas uzņēmuma SIA “Biroju centrs Ezerparks” īpašuma vērtības samazinājums 8,45 miljonu eiro apjomā.

Šogad VNĪ turpina reorganizāciju - nekustamo īpašumu apsaimniekotājam 10.maijā pievienots SIA "Biroju centrs Ezerparks" un arī otru meitas uzņēmumu SIA "VNĪ pilis" paredzēts pievienot VNĪ.

Sīkākai uzziņai VNĪ konsolidētais finanšu pārskats pieejams “Lursoft”.

VNĪ dibināta 1996.gadā un tā veic nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, apsaimniekošannu un attīstīšanu, kā arī nodrošina valsts institūcijas ar tām nepieciešamajām telpām. VNĪ pamatkapitāls ir 135 474 106 eiro un tā pilnībā pieder Latvijas valstij.

2015.gadā VNĪ konsolidētais apgrozījums bija 68,993 miljoni eiro un tās grupas zaudējumi bija 6,087 miljoni eiro.