Pasludināta “Rīgas vagonbūves rūpnīca” maksātnespēja

15.11.2017 07:50:00

Rīgas apgabaltiesa otrdien, 14.novembrī, pasludinājusi vilcienu un tramvaju vagonu ražotāja AS “Rīgas vagonbūves rūpnīca” maksātnespēju, ziņo “Lursoft” Klientu Portfelis.

Attiecīgais ieraksts 14.novembrī veikts maksātnespējas reģistrā un komercreģistrā; kreditori var pieteikt savus prasījumus viena mēneša laikā. Par AS “Rīgas vagonbūves rūpnīca” maksātnespējas procesa administratori iecelta Maija Stumbre.

Ar AS "Rīgas vagonbūves rūpnīca" maksātnespējas pieteikumu šī gada 31.martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā vērsās uzņēmuma bijušais valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts, jo uzņēmums nebija izmaksājis viņam darba algu un kompensāciju par neizmantotajām atvaļinājuma kalendārajām dienām 17,9 tūkstošu eiro apmērā.

AS “Rīgas Vagonbūves Rūpnīca” koncernā ietilpstošā SIA “Felzer” Gatim Kamarūtam parādu gan pārskaitīja 13.aprīlī, tādēļ Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2017.gada 22.augustā atzina Gata Kamarūta pieteikumu par nepamatotu un izbeidza AS “Rīgas Vagonbūves Rūpnīca” maksātnespējas procesa lietu.

Par minēto spriedumu Gatis Kamarūts iesniedza apelācijas sūdzību, pārsūdzot to pilnā apmērā. Apelācijas sūdzībā viņš norādīja, ka AS “Rīgas Vagonbūves Rūpnīca” pārstāvis tiesā iepriekš cita starpā atzinis, ka tramvaju un vilcienu ražotājam ir nodokļu parāds, uzņēmumam ir tikuši bloķēti bankas norēķinu konti un tam trūkst apgrozāmie līdzekļi. Apelācijas sūdzība pamatota arī ar citiem argumentiem, kurus ņemot vērā, secināms, ka parādniekam ilgstoši ir maksātspējas grūtības.

Pārbaudot un novērtējot lietas materiālus, Civillietu tiesas kolēģija atzina, ka apelācijas sūdzība ir pamatota un maksātnespējas procesa pieteikums ir apmierināms.

AS “Rīgas vagonbūves rūpnīca” reģistrēta 2001.gadā; tās pamatkapitāls ir 5 923 363 eiro. Par uzņēmuma īpašnieku 2014.gadā kļuva SIA “East-West Industrial Group”, kas pārstāv Krievijas privātā kapitāla uzņēmumu grupu.

“Lursoft” izziņa liecina, ka AS “Rīgas vagonbūves rūpnīca” uz 2017.gada 7.oktobri bija nodokļu parāds 1,892 miljonu eiro apmērā. Turklāt, uzņēmumam ir reģistrēti 12 aktuāli nodrošinājumi.

2016.gadā AS “Rīgas vagonbūves rūpnīca” apgrozījums bija 2,678 miljoni eiro, bet tā strādāja ar zaudējumiem 2,965 miljonu eirp apmērā. Rūpnīca nodarbināja 182 darbiniekus un nodokļos valsts budžetā pērn samaksāja 1,093 miljonus eiro.