Par “Rakstnieku poliklīnikas” maksātnespējas procesa administratoru iecelts Oskars Jonāns

22.11.2017 05:23:00

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 17.novembrī pasludinājusi SIA “Rakstnieku poliklīnika” maksātnespēju un par administratoru iecēlusi Oskaru Jonānu, ziņo “Lursoft” Klientu Portfelis.

Otrdien, 21.novembrī, attiecīgie ieraksti veikti maksātnespējas reģistrā un komercreģistrā. Kreditori var pieteikt savus prasījumus viena mēneša laikā.

Ar maksātnespējas procesa pieteikumu tiesā vērsās pati SIA “Rakstnieku poliklīnika”. Poliklīnika norādījusi, ka tai jau ilgstoši pastāvēja kavēti nodokļu maksājumi. “Lursoft” izziņa rāda, ka uz 2017.gada 7.novembri SIA “Rakstnieku poliklīnika” bija izveidojies nodokļu parāds 50 tūkstošu eiro apmērā.

Turklāt, SIA “Rakstnieku poliklīnika” jau gandrīz divus gadus nav izdevies atrisināt jautājumu par poliklīnikas telpu nomu Rīga, Raiņa bulvārī 27, tādējādi traucējot veikt darbību pilnā apmērā.

SIA “Rakstnieku poliklīnika” maksātnespējas pieteikumā norādījusi, ka kopš 2016.gada sākuma ir beidzies iepriekšējā nomas līguma noteiktais termiņš, un SIA “Rakstnieku poliklīnika” ir cēlusi prasību tiesā pret VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, Finanšu ministriju un Veselības ministriju par nomas līguma pagarināšanu. Taču šajā laikā nav izdevies panākt ārpustiesas risinājumu un nākamā tiesas sēde nozīmē 2018.gada februārī.

VAS “Valsts Nekustamie īpašumi” piedāvājis slēgt nomas līgumu tikai attiecībā uz valsts deleģētās funkcijas pildīšanu (pašreiz ginekologa prakse), bet pārējām telpām tiktu organizēta nomas tiesību izsole. Tādējādi, jebkādu citu ārstniecības funkciju pildīšana tiesvedības laikā būtu ierobežota vai pat neiespējama, poliklīnika norādījusi.

Minēto iemeslu dēļ SIA “Rakstnieku poliklīnika” nav bijis iespējams veikt darbību pilnā apmērā; tās ieņēmumi būtiski samazinājušies, bet izdevumi - saglabājušies pilnā apmērā. Ārstniecības iestāde maksātnespējas pieteikumam pievienojusi uzņēmuma bilanci uz šī gada 30.septembri, kura rāda, ka SIA “Rakstnieku poliklīnika” parādsaistību apmērs veido 149,5 tūkstošus eiro, bet aktīvu summa tikai 7415 eiro, tādējādi tās aktīvi ir nepietiekami parādu samaksai.

“Lursoft” izziņa liecina, ka SIA “Rakstnieku poliklīnika” dibināta 1997.gadā. Tās pamatkapitāls ir 776 000 eiro. Poliklīnikas līdzīpašnieki ir trīs privātpersonas, divi uzņēmumi un viena biedrība.

Lielākā īpašniece ar 33,12% kapitāldaļu ir Baiba Rozanova, 28,74% kapitāldaļu pieder Daumantam Lūsim, bet 11,86% kapitāldaļu īpašniece ir Līga Reisone. Latvijas Rakstnieku savienībai pieder 10,18% poliklīnikas pamatkapitāla daļu, SIA “Veselības centrs 4” - 9,66% kapitāldaļu, bet SIA “OC Vision” (iepriekš pazīstams kā “Latvijas Universitātes Optometrijas centrs”), ir 6,44% kapitāldaļu īpašnieks.

2016.gadā SIA “Rakstnieku poliklīnika” apgrozījums bija 344 tūkstoši eiro un tā strādāja ar zaudējumiem trīs tūkstošu eiro apmērā. Poliklīnika nodarbināja 37 darbiniekus un nodokļos valsts budžetā samaksāja 76 tūkstošus eiro.