2,39 milj.EUR no Dailes teātra apgrozījuma pērn veidojuši ieņēmumi par pārdotajām biļetēm

11.03.2020 07:42:00

Dailes teātris savos trijos stacionārajos spēles laukumos 2019.gadā iestudējis 16 jauniestudējumus. To vidū visplašāk pārstāvēta mūsdienu drāma, tomēr, lai nodrošinātu repertuāra daudzveidību, teātris pērn iestudējis arī klasikas izrādes, komēdijas un bērnu auditorijai paredzētas izrādes.  Vispieprasītākā izrāde Dailes teātra lielajā zālē bijusi Lauras Grozas- Ķiberes iestudētā “Salemas raganas”, kas 2019.gadā demonstrēta 20 reizes un to noskatījušies 16,6 tūkstoši skatītāju. Mazajā zālē vispieprasītākā bijusi Rēzijas Kalniņas iestudētā sirdsdrāma “Alvas sievietes”, savukārt kamerzālē skatītāji visvairāk iecienījuši Intara Rešetina iestudēto ģimenes drāmu “Dēls”.

Gada pārskatā publicētā informācija liecina, ka 2019.gadā Dailes teātra izrādes noskatījušies nepilni 192 tūkstoši skatītāju. Salīdzinot ar gadu iepriekš, skatītāju skaits nebūtiski samazinājies (par 1,5%), taču pēdējo piecu gadu periodā vērojama tendence skatītāju skaitam pastāvīgi samazināties. Dailes teātra vadība to skaidro ar vairākiem faktoriem: iedzīvotāju skaita samazināšanos Latvijā, netiešo konkurenci no televīzijas un kino kanālu puses, arī pieaugošo finansējumu kino nozarei un līdz ar to arī konkurenci starp kino un teātra nozarēm.

2019.gadā teātra apgrozījums bija 2,63 milj.EUR. Papildus tam teātris saņēmis arī 1,97 milj.EUR lielu valsts dotāciju. Lielāko daļu no kopējā apgrozījuma, t.i., 2,39 milj.EUR, veidojuši ieņēmumi no pārdotajām biļetēm.

Finanšu gadu Dailes teātris noslēdza ar 4,83 tūkst.EUR peļņu.