"Latvijas Nacionālā opera un balets" valsts dotācijās pērn saņēmis 9,9 milj.EUR

15.06.2020 08:03:00

VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” 2019.gadā iestudējusi 5 jaunus uzvedumus, tai skaitā 3 operas un 2 baletus.

“Pateicoties jauniem iestudējumiem un atgriežot repertuārā ilgāku laiku nerādītas izrādes, pastāvīgais repertuārs pārskata gadā paplašināts par 8 nosaukumiem, sasniedzot 43 dažādas izrādes, tai skaitā 6 latviešu oriģināldarbu iestudējumus un 8 mūsdienu autoru darbus,” teikts VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” iesniegtajā vadības ziņojumā. Kopumā 2019.gadā īstenotas 266 izrādes, koncerti un izglītības projekti.

Tālredzīga mākslinieciskā darbība ir sekmējusi stabilitāti auditorijas piesaistē: kopējais apmeklējumu skaits 2019.gadā bija 176,57 tūkstoši, kas ir par 1% vairāk nekā iepriekšējā pārskata gadā, tai skaitā bērnu un jauniešu auditorijai paredzētos pasākumus apmeklējuši 37,99 tūkstoši skatītāju.

Lursoft pieejamais VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” pārskats liecina, ka 2019.gadā tā apgrozījums bija 3,69 milj.EUR, par 4,42% mazāks nekā gadu iepriekš. Apgrozījuma kritumu izdevies sabalansēt ar pašizmaksu, citiem ieņēmumiem un izmaksām, tai skaitā samazinot pārdošanas un administrācijas izmaksas, noslēdzot gadu ar pozitīvu saimnieciskās darbības rezultātu – 3,83 tūkst.EUR peļņu.

Jānorāda, ka VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” piesaistītais ieņēmumu apjoms 2019.gadā pieauga par 5% un sasniedza 14 milj.EUR, tai skaitā, atbilstoši grāmatvedības politikai, ieņēmumos tika atzīta valsts dotācija 9,9 milj.EUR apmērā un arī ziedojumi 298,38 tūkst.EUR apmērā.

2020.gada martā Latvijā un daudzās valstīs stājušies spējā ievērojami ierobežojumi, kas saistīti ar Covid-19 vīrusa izplatības novēršanu. Ierobežojumi tieši skar VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” iespējas veikt saimniecisko darbību, kā arī turpinās ietekmēt tās darbības vidi nenoteiktu laika periodu. VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets” paredz, ka spēs pārvarēt saimnieciskās darbības pārtraukuma un kopējās makroekonomiskās vides izmaiņu radītās sekas, ierobežojot pamatdarbības izmaksas un koriģējot jaunu uzdevumu un citu ieguldījumu plānus 2020.gadam.