Rīgas Dzemdību namā pērn pieņemtas 5838 dzemdības

26.08.2020 09:21:00

Klientu Portfeļa monitorings ziņo, ka gada pārskatu par darbību 2019.gadā iesniedzis SIA “Rīgas Dzemdību nams”.  Tajā publiskotā informācija liecina, ka dzemdību iestādes apgrozījums aizvadītajā gadā palielinājies līdz 11,09 milj. EUR, bet peļņa augusi līdz 614,65 tūkst. EUR.

Aizvadītajā gadā Rīgas Dzemdību namā pieņemtas 5838 dzemdības, kurās piedzimuši 5910 jaundzimušie, no kuriem 91 ir dvīņu pāris. Vadības ziņojumā norādīts, ka sabiedrības demogrāfiskās attīstības tendences jau vairākus gadus ir nemainīgas un vērojams stabils dzemdību skaita samazinājums, lai gan nedaudz mazāks par prognozēto. “Tāpat aizvien pastāv konkurence starp dzemdību palīdzības iestādēm, īpaši attiecībā uz zema riska pacientēm ar fizioloģiski noritošu grūtniecību, jo šādu dzemdību izmaksas un cilvēkresursu ieguldījums ir salīdzinoši mazs. Šeit īpaši izteikta konkurence ir ar Pierīgas reģiona stacionāru dzemdību nodaļām – Jūrmalas slimnīcu un Siguldas slimnīcu,” teikts SIA “Rīgas Dzemdību nams” vadības ziņojumā.

Pagājušajā gadā Dzemdību namā strādājuši 411 darbinieki, no kuriem 83 ārsti, 116 vecmātes, 59 medicīnas māsas, 55 māsu palīgi, 10 finanšu departamenta darbinieki, 83 administratīvā departamenta darbinieki un 3 valdes priekšsēdētājas biroja darbinieki. Runājot par nākotnes perspektīvām, SIA “Rīgas Dzemdību nams” vadība norāda, ka stabils izaicinājums paliek klientu un personāla piesaistes jautājumi, jo ilgstošās valsts slikti organizētās ārstniecības personu paaudžu nomaiņas politikas rezultātā, kā arī jauniešu nevēlēšanās veikt darbu stacionāros, ir novērojams ārstniecības personāla trūkums nozarē. Atsevišķās specialitātēs, piemēram, neonatologu speciālistu trūkums visā Latvijā, ir bīstami kritisks.