"Rikon" realizācijas apjomi šajā pavasarī samazinājušies par 30%

08.09.2020 06:59:00

Latvijā vienīgais portālceltņu un konteinerceltņu, kā arī kravas celtņu nesošo metālkonstrukciju elementu  ražotājs AS “Rikon” aizvadītajā gadā piegādāja pasūtītājiem komplektējošas daļas un mezglus 13 dažāda veida portālceltņiem.

Uzņēmums 2019.gadā apgrozījis 5,09 milj. EUR, kas ir par 4,61 milj. EUR jeb 47,54% mazāk nekā gadu iepriekš. Iemesls tādam apgrozījuma samazinājumam skaidrojams ar īslaicīgu pasūtījumu trūkumu, kā arī lielāko projektu realizēšanas kavējumu, kas saistīts ar komplektējošo daļu iegādes grūtībām.

Jānorāda, ka 92,35% no AS “Rikon” saražotās produkcijas 2019.gadā tika eksportēta.

Diemžēl 2019.gadā AS “Rikon” pasūtījumu trūkumu dēļ nespēja gūt peļņu, gadu noslēdzot ar 22,49 tūkst.EUR zaudējumiem. Ar zaudējumiem uzņēmums strādājis arī 2018.gadā. AS “Rikon” vadības ziņojumā teikts: “Neefektīvi tika izmantoti uzņēmuma resursi, kā arī bijām spiesti samazināt darbinieku skaitu, bet, noslēdzot 2019.gadu, AS “Rikon” neizdevās iegūt pietiekoši pozitīvus rezultātus, lai varētu kompensēt zaudējumus.”

Vadības ziņojumā arī norādīts, ka līdz ar Covid-19 pandēmijas ierobežojošajiem pasākumiem uzņēmumam no 2020.gada marta radušās finansiālas grūtības, jo pasūtītāji vairākus mēnešus nevarēja sniegt priekšstatu par tālāko sadarbību un maksājumu termiņiem. 

Kopējais produkcijas realizācijas apjoms laika posmā no 2020.gada marta līdz jūnijam samazinājās par 30%, taču, neskatoties uz to, AS “Rikon” izdevās saglabāt darba vietas un laicīgi izmaksāt darba algas.

Pateicoties valsts atbalstam, AS “Rikon” saņēmis nodokļu maksājumu termiņu pagarinājumu līdz 1,5 gadam. Jānorāda, ka šobrīd AS “Rikon” nodokļu parāds ir 53,14 milj. EUR.

Kā liecina Lursoft pieejamā informācija, AS “Rikon” lielākie kapitāldaļu turētāji ir Sergei Pokrovskii, Vladimir Samorukov un Oleg Titberiya. Katram no minētajiem dalībniekiem pieder 33,02% AS “Rikon” daļu.