"Ferrus" apgrozījums pērn sarucis par trešdaļu

22.04.2021 07:08:00

Pēdējie trīs gadi AS “Ferrus” bijuši veiksmīgi, jo apgrozījums ikgadēji palielinājies vidēji par 13%, uzņēmums darbojies ar peļņu un tas veiksmīgi attīstījies līdz brīdim, kad 2020.gada martā stājās spēkā ar Covid-19 izplatību saistītie ierobežojumi, kas ievērojami samazināja ekonomikas attīstību valstī un pasaulē. 

“AS “Ferrus” saskaras ar nepieredzētiem izaicinājumiem. Saistībā ar pasažieru pārvadājumu kritumu samazinājās uzņēmuma autobusu nomas ieņēmumi. Uzņēmuma piegādātāji atrodas Itālijā, Francijā un citās Eiropas valstīs, savukārt piegādātāju uzņēmēji – Ķīnā, kur Covid-19 dēļ tika slēgtas rūpnīcas, netika ražotas un piegādātas preces,” teikts uzņēmuma vadības ziņojumā.  Aizvadītajā gadā samazinājās AS “Ferrus” ienākošā naudas plūsma par tirdzniecības darījumiem. “Viens no lielākajiem uzņēmuma klientiem –“Lidosta Rīga” – atlika līgumu slēgšanu par tehnikas piegādi iepriekš uzvarētā konkursa ietvaros. Līdzīga situācija izveidojās arī ar citiem uzņēmuma ilggadējiem klientiem,” vadības ziņojumā norādījis AS “Ferrus”.

2020.gadā AS “Ferrus” apgrozījums samazinājās līdz 4,99 milj. EUR, kas gada laikā ir kritums par trešdaļu. Pēc 35,03 tūkst. EUR lielās peļņas 2019.gadā, aizvadīto gadu uzņēmums noslēdzis ar 154,4 tūkst. EUR zaudējumiem. 

AS “Ferrus” nodrošina plašu pakalpojumu klāstu, tostarp, komerciālo transportlīdzekļu, specaprīkojuma un industriālās tehnikas piegādi, tehnikas uzturēšanu un pēcpārdošanas servisu, kā arī nestandarta tehniskos risinājumus, ceļu un teritorijas uzturēšanas, apkalpošanas un tīrīšanas, autoparka pilna servisa nomas pakalpojumus, kā arī autobusu tirdzniecību. 

Jānorāda, ka aizvadītajā gadā AS “Ferrus” nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksāja 691,04 tūkst. EUR. Pēc Lursoft izziņas informācijas, kopš aizvadītā gada pavasara VID vairākkārt atbalstījis uzņēmuma nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali termiņos vai atlikšanu uz laiku līdz trim gadiem, kā arī š.g. martā uzņēmums saņēmis grantu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai.

Lursoft izziņā pieejamā informācija rāda, ka š.g. 14. aprīlī izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicēts AS “Ferrus” paziņojums kreditoriem. Tajā teikts, ka pieņemts lēmums par uzņēmuma reorganizāciju – sadalīšanu nodalīšanas ceļā. Reorganizācijas rezultātā AS “Ferrus” nodos daļu savas mantas uzņēmumam SIA “GP TEHNOPARKI” un jaundibināmajai SIA “ECO BUS”. Pēc reorganizācijas AS “Ferrus” turpinās pastāvēt.

Lursoft dati liecina, ka AS “Ferrus” patiesais labuma guvējs ir Aleksejs Maslovs