"Hansabuss Latvia" apgrozījums 2020.gadā sarucis par 62,95%

29.04.2021 07:22:00

Iekšzemes un starptautisko pasažieru pasažieru pārvadājumu, kā arī hop-on-hop-off Riga City Tour pilsētas ekskursiju pakalpojumu sniedzējs SIA “Hansabuss Latvia” 2020.gadā piedzīvojis būtisku apgrozījuma kritumu. Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 1,55 milj. EUR, savukārt pērn – 575,46 tūkst. EUR. Gada laikā SIA “Hansabuss Latvia” apgrozījums sarucis par 62,95%. Uzņēmums arī pagājušajā gadā turpinājis strādāt ar zaudējumiem, tiem pēc nodokļu nomaksas esot 252,67 tūkst. EUR.

2020.gada pirmajā ceturksnī SIA “Hansabuss Latvia” vadība un darbinieki saskārās ar lielu izaicinājumu, ko radīja Covid-19 vīrusa uzliesmojums. Tas deva spēcīgu triecienu visam tūrisma sektoram, bet visvairāk cieta hop-on-hop-off pakalpojumu apjoms, kura apgrozījums, salīdzinājumā ar iepriekšējo atskaites periodu, samazinājās par vairāk nekā 77%, un starptautiskie čartera pārvadājumi, kuru apgrozījuma kritums bija aptuveni 89%.

“Tā kā uzņēmuma saimnieciskās darbības rezultāti neatbilda plānotajam jau periodā pirms Covid-19 uzliesmojuma, tad 2020.gada otrā ceturkšņa sākumā tika veiktas būtiskas izmaiņas uzņēmuma vadībā un administrācijā. Pateicoties uzņēmuma operatīvai reorganizācijai un pakalpojumu klāsta paplašināšanai, izdevās saglabāt nepieciešamo naudas plūsmu, tādējādi izvairoties no uzņēmuma galvenā un svarīgākā resursa – autobusu šoferu – masveida atlaišanas,” teikts SIA “Hansabuss Latvia” vadības ziņojumā. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka pagājušajā gadā SIA “Hansabuss Latvia” bija darba devējs 26 darbiniekiem. Kopš aizvadītā gada pavasara uzņēmuma darbiniekiem vairākkārt izmaksāta atlīdzība par dīkstāvi, VID arī atbalstījis uzņēmuma nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali termiņos vai atlikšanu uz laiku līdz trim gadiem, savukārt šomēnes SIA “Hansabuss Latvia” saņēmis 96,93 tūkst. EUR lielu grantu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai.

Saskaņā ar SIA “Hansabuss Latvia” vadības prognozēm, sagaidāms, ka 2021.gada trešajā ceturksnī uzņēmuma saimnieciskās darbības rādītāji sasniegs 50% līmeni no pirmskrīzes perioda, tomēr šo rādītāju būtiski var ietekmēt iespējamais Covid-19 saslimstības nākamais vilnis. 

2006.gadā reģistrētā SIA “Hansabuss Latvia” kapitāldaļu turētājs ir igauņu AS “Hansabuss”, bet patiesais labuma guvējs – Neeme Tammis.