"PET Baltija" aizvadītajā gadā pārstrādājis tā darbības laikā lielāko PET pudeļu apjomu

16.07.2021 07:31:00

Eco Baltia grupā ietilpstošais AS “PET Baltija” 2020.gadā turpināja stabilu attīstību, koncentrējoties uz ražošanas jaudu palielināšanu un efektivitātes uzlabošanu. Uzņēmuma galvenās investīcijas tika mērķētas jaunu ražošanas iekārtu iegādē un rūpnīcu tehnoloģisko procesu uzlabošanā, kā arī būtisks darbs veikts pie darba vides pilnveidošanas procesiem un ražotņu energoefektivitātes veicināšanas.

AS “PET Baltija” savā darbībā īsteno izlietoto PET pudeļu pārstrādi. Pārstrādāto produktu portfelī ietilpst augstas kvalitātes PET pārslas un granulas.

“Ņemot vērā, ka uzņēmuma eksporta apjomu veido gandrīz 100% no saražotās produkcijas, tā darbību 2020.gadā būtiski ietekmēja notikumi starptautiskajos tirgos. Īpašu ietekmi deva naftas cenu kritums, kā arī noslēgtais tirdzniecības līgums starp ASV un Ķīnu, kā rezultātā Eiropas tirgos būtiski palielinājās PET izejvielu piedāvājums, tā samazinot kopējo PET otrreizējo izejvielu cenu starptautiskā mērogā,” norāda AS “PET Baltija” vadība, piebilstot, ka veiktās investīcijas uzņēmuma produktivitātes un efektivitātes celšanā palīdzējušas arī pērn saglabāt  savas pozīcijas Baltijas un visos Eiropas tirgos.

Pateicoties efektivitātes un produktivitātes uzlabojumiem, 2020.gadā AS “PET Baltija” pārstrādāja uzņēmuma vēsturē lielāko apjomu – 46,99 tūkst. tonnas – PET pudeļu, kas ir par 15% vairāk nekā 2019.gadā, kad uzņēmums pārstrādāja 40,9 tūkst. tonnas. Šāds kāpums sasniegts, neskatoties uz diezgan būtisku gatavās produkcijas cenu kritumu 2020.gada laikā.

2020.gadā AS “PET Baltija” apgrozīja 35,72 milj. EUR, kas ir par 4,04% mazāk nekā gadu iepriekš. Pretstatā 164,12 tūkst. EUR peļņai 2019.gadā, aizvadīto gadu uzņēmums noslēdzis ar 919,91 tūkst. EUR zaudējumiem. Uzņēmuma peļņas rādītāju ietekmēja kopējā situācija pasaulē, tostarp pirmreizējo izejvielu cenu samazināšanās, transporta pakalpojumu izmaksu pieaugums un citi ietekmējošie faktori. Lursoft Multi atskaites dati rāda, ka pēdējo reizi ar zaudējumiem uzņēmums strādājis 2014.gadā. Tad AS “PET Baltija” zaudējumi sasnieguši 3,15 milj. EUR.

Lai mazinātu pandēmijas radītās sekas, AS “PET Baltija” pārskata gadā pieteicās LIAA atbalstam darbaspēka atalgojumam eksportējošajiem uzņēmumiem Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai, šim mērķim no valsts saņemot 277,05 tūkst. EUR lielu atbalstu.

Šogad uzņēmums paredzējis veikt tehnoloģiskos uzlabojumus, kas sniegs iespēju pārstrādāt vēl lielāku iepirkto otrreizējo polimēra materiālu īpatsvaru, pēc iespējas lielāku to daļu atgriežot atkārtotā apritē. AS “PET Baltija” plāno investēt iekārtās, kas ļaus palielināt ražošanas jaudas, kā arī nodrošinās iespēju ražot kvalitatīvāku produkciju ar augstāku pievienoto vērtību.