"Latvijas Balzams" apgrozījums 2020.gadā sarucis par 12,4%

05.10.2021 06:35:00

Baltijā vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs AS “Latvijas balzams” ražo vairāk nekā 100 dažādu zīmolu dzērienus, un uzņēmuma ražotā produkcija pieejama vairāk nekā 180 eksporta tirgos ar SPI Group starpniecību, kā arī vairāk nekā 40 tirgos AS “Latvijas balzams” tiešā eksporta ceļā.

2020.gadā AS “Latvijas balzams” apgrozījums sasniedza 68,6 milj. EUR, kas ir par 12,4% mazāk nekā gadu iepriekš. Rezultātus galvenokārt ietekmējusi Covid-19 pandēmijas radītā situācija daudzās pasaules valstīs un nacionālo valdību ieviestie ierobežojumi. Līdzīgi kā apgrozījums, 2020.gadā krities arī ražošanas apjoms, taču kritums apjomos bija mazāks nekā apgrozījumā, jo daļa apjoma krituma kompensēta ar dezinfekcijas līdzekļu ražošanas uzsākšanu 2020.gada pirmajā ceturksnī.

Pārskata perioda auditētā peļņa ir 9,3 milj. EUR, kas pārdošanas apjomu samazinājuma dēļ ir par 7,2% mazāka nekā attiecīgajā periodā 2019.gadā. “Galvenie iemesli, kas palīdzējuši par spīti pandēmijas izaicinājumiem nodrošināt peļņu esošajā līmenī, bija apgrozījuma un rentabilitātes uzraudzība, aktīvs darbs fiksēto izmaksu samazināšanai un pozitīva ietekme no veiktajām investīcijām tehnoloģiskajos procesos,” teikts AS “Latvijas balzams” vadības ziņojumā. Uzņēmums arī norādījis, ka tikpat būtisku ietekmi uz peļņu radīja loģistikas pakalpojumu sniegšana citiem alkoholisko dzērienu nozares uzņēmumiem, pārsvarā saistībā ar tranzīta kravu apstrādi uz Krieviju un Ukrainu. Jānorāda, ka pērn AS “Latvijas balzams” ieguldījis pamatlīdzekļu un nemateriālo ieguldījumu iegādē 1,95 milj. EUR.

Lai minimizētu pandēmijas ietekmi, AS “Latvijas balzams” vadība ir operatīvi veikusi izmaksu samazinājumus, pārskatījusi tekošos projektus un pieņēmusi lēmumu par to atcelšanu vai pārcelšanu, pārskatījusi uzņēmuma noteikumus ar piegādātājiem, pielāgojusi piegādes ķēdi jaunajai situācijai, kā arī vairākas nedēļas pārskata periodā uzņēmuma darbinieki atradās dīkstāvē.

Lursoft pieejamā informācija rāda, ka dīkstāves pabalsti AS “Latvijas balzams” darbiniekiem izmaksāti pērn maijā, jūnijā un jūlijā, kā arī šogad martā. Tāpat arī šogad jūlijā uzņēmumam piešķirts 100 tūkst. EUR liels atbalsts apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai, savukārt no līdzekļiem atbalstam eksportējošajiem uzņēmumiem AS “Latvijas balzams” saņēmi 750,29 tūkst. EUR lielu atbalstu.