"Latvijas Energoceltnieks" apgrozījums sarucis par 18,9%

20.10.2021 06:27:00

Enerģētikas un telekomunikāciju sistēmu būvnieks SIA “Latvijas Energoceltnieks” 2020.gadā stabili darbojās Latvijas un Vācijas tirgū, kā arī turpināja darbību Skandināvijā. Darbības nodrošināšanai ārvalstu tirgos uzņēmumam ir pārstāvniecības Vācijā, Zviedrijā un Somijā.

2020.gadā, līdzīgi kā iepriekšējos gados, Latvijas vietējā tirgū SIA “Latvijas Energoceltnieks” ir realizējis vairāku valstiski nozīmīgu objektu būvniecību, kā arī aktīvi strādājis pie jaunu ilgtermiņa būvniecības līgumu noslēgšanas. “Pārskata periodā uzņēmums aktīvi veica būvniecības darbus LVRTC optisko kabeļu izbūvē, kā arī turpināja veikt mobilo bāzu staciju izbūvi. Tāpat pārskata gadā Latvijas teritorijā tika veikti vērienīgi darbi, veicot 330 kV balstu nomaiņu un elektropārvades vadu montāžu. Turpinājušies darbi arī līdz šim unikālākajā Rīgas HES hidro agregātu rekonstrukcijas projektā,” teikts SIA “Latvijas Energoceltnieks” iesniegtajā vadības ziņojumā.

SIA “Latvijas Energoceltnieks” norāda, ka Covid-19 pandēmija ir izraisījusi zināmu nenoteiktību attiecībā uz uzņēmuma spēju izpildīt uzņemtās saistības, kas var rezultēties ar to, ka projekti apstājas vai pārbīdās.

Salīdzinot ar 2019.gadu, kad SIA “Latvijas Energoceltnieks” apgrozīja 62,82 milj. EUR, pērn būvnieka apgrozījums nokritās līdz 50,94 milj. EUR, kas ir kritums par 18,91%. Samazinājusies arī uzņēmuma peļņa, kas sarukusi līdz 641,14 tūkst. EUR.

Aizvadītajā gadā uzņēmumā bija nodarbināti 634 darbinieki, un uzņēmums nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksāja 2,46 milj. EUR. Gan pērn, gan arī šogad VID vairākkārt atbalstījis uzņēmuma nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali termiņos vai atlikšanu uz laiku, kā arī šogad tam kopumā 300 tūkst. EUR apmērā izmaksāti granti apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai.

2021.gada pirmajā ceturksnī elektroapgādes un telekomunikāciju sistēmu būvniecības nozarē gan Latvijā, gan Vācijā un Zviedrijā, kur darbojas arī SIA “Latvijas Energoceltnieks”, vērojama attīstība, tāpēc uzņēmuma vadība prognozē, ka esošie apstākļi un nākotnes prognozes ļaus SIA “Latvijas Energoceltnieks” nākamajos gados nodrošināt stabilu uzņēmuma darbību un peļņas rādītājus.

2021.gada 30.jūlijā Konkurences padome, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sniegto informāciju un izpētes laikā papildus gūtajiem pierādījumiem, konstatēja Konkurences likuma 11.panta 1.daļas un Līguma par Eiropas Savienības darbību 101.panta 1.punktā noteikto aizlieguma pārkāpumu, pieņemot lēmumu SIA “Latvijas Energoceltnieks” piemērot soda naudu 3,33 milj. EUR apmērā. Uzņēmums iesniedzis Administratīvajā apgabaltiesā pieteikumu par soda atcelšanu.

Lursoft pieejamā informācija rāda, ka SIA “Latvijas Energoceltnieks” patiesais labuma guvējs ir Rihards Rāvis. Uzņēmējs kā patiesais labuma guvējs šobrīd reģistrēts 53 uzņēmumos, tostarp, vairākās pilnsabiedrībās.