Tirdzniecības centra "Alfa" apsaimniekotājam pērn zaudējumi

28.10.2021 08:56:00

Tirdzniecības centra “Alfa” īpašnieks, apsaimniekotājs un attīstītājs SIA “Delta Property”, pretstatā 4,88 milj. EUR lielajai peļņai 2019.gadā, aizvadīto gadu noslēdzis ar 218,24 tūkst. EUR zaudējumiem. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn SIA “Delta Property” apgrozījums sarucis par 9,49%, samazinoties līdz 11,25 milj. EUR.

SIA “Delta Property” iesniegtajā vadības ziņojumā norāda, ka 2020.gada pavasarī, Covid-19 1.viļņa laikā, stājās spēkā ierobežojumi veikalu darbībai brīvdienās, atļaujot darboties tikai nedaudziem pirmās nepieciešamības preču veikaliem. “Pārvietošanās ierobežojumu ietekmē ir krities gan kopējais apmeklētāju skaits, gan arī veikalu apgrozījums, kas piespieda vairākus nomniekus pieņemt lēmumu par veikalu brīvprātīgo slēgšanu arī darba dienās,” saka SIA “Delta Property”. Sākot ar 12. maiju Latvijā pieņemto ierobežojumu mērogs tika samazināts, un tirdzniecības centrs pilnībā tika atvērts arī sestdienās un svētdienās, saglabājot distancēšanās un apmeklētāju ierobežojuma prasības.

Oktobrī vīrusam izplatoties, tika ieviesta prasība par maskas lietošanu iekštelpās. Saslimstības rādītājam turpinot pieaugt, vispirms tika ierobežota veikalu darbība brīvdienās, bet no 19.decembra aizvērti visi veikali, izņemot tie, kuri tirgo pirmās nepieciešamības preces.

Pateicoties ciešai komunikācijai ar nomniekiem, SIA “Delta Property” aizvadītajā gadā pieņēma un īstenoja lēmumus par nomas maksājumu termiņu pagarināšanu, lai nepieļautu nomnieku bankrotēšanu. “Attiecībā uz 2020.gada aprīļa un maija rēķinos iekļautajiem nomas maksājumiem tika noteikts sešu mēnešu pagarinājums, bet mārketinga un apkalpošanas maksa samazināta par 50%,” teikts SIA “Delta Property” vadības ziņojumā. Papildu atbalsta pasākumi realizēti arī aizvadītā gada novembrī un decembrī, piedāvājot nomniekiem fiksēto procentuālo atlaidi nomas maksai, izpildot virkni nosacījumu. Attiecībā uz 2021.gada sākumu līdz aprīlim, SIA “Delta Property” sniedzis atbalstu nomniekiem, piešķirot tiem fiksēto procentuālo atlaidi nomas maksai. Atlaides apmērs tika noteikts katram nomniekam individuāli, ņemot vērā vairākus faktorus, un atlaides piešķiršana netika saistīta ar papildu nosacījumiem.

Lursoft pieejamā informācija rāda, ka šogad pavasarī VID vairākkārt atbalstījis SIA “Delta Property” nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali termiņos vai atlikšanu uz laiku līdz trim gadiem. Uzņēmums nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā aizvadītajā gadā samaksājis 2,18 milj. EUR.