"Kompānija Avotiņi" ar zaudējumiem strādājusi jau trešo gadu pēc kārtas

02.11.2021 08:26:00

Pagājušajā gadā SIA “Kompānija Avotiņi” apgrozījums sarucis līdz 12,8 milj. EUR, un finanšu gadu uzņēmums noslēdzis ar 52,7 tūkst. EUR lieliem zaudējumiem. Ar zaudējumiem uzņēmums strādājis pēdējos trīs gadus.

Pērn, salīdzinot ar 2019.gadu, SIA “Kompānija Avotiņi” apgrozījums samazinājies par 4,2 milj. EUR. Apgrozījuma kritums saistīts ar metāla cenu kritumu pasaulē. Plānoto apgrozījumu uzņēmumam nav ļāvusi noturēt arī Covid-19 izraisītā krīze. “No vienas puses, neskatoties uz krīzi un cenu kritumu, uzņēmumam izdevās kāpināt apgrozījumu jumtu profilu ražošanas nodaļā, palielinot apgrozījumu par 24,2%, tomēr tajā pašā laikā apgrozījuma kritums konteineru ražošanas nodaļā uzrādīja 74,7% kritumu,” norādījusi SIA “Kompānija Avotiņi”, sakot, ka viens no uzņēmuma stratēģiskajiem klientiem Norvēģijā un Zviedrijā pilnībā pārtrauca konteineru iepirkumus Covid-19 izraisītās krīzes ietekmē. Neskatoties uz to, ka konteineru ražošana strauji samazinājās, pēc SIA “Kompānija Avotiņi” vadības iniciatīvas netika atlaists neviens darbinieks. Jānorāda, ka 2020.gadā SIA “Kompānija Avotiņi” ar darba vietām nodrošināja 161 strādājošo.

Lursoft dati rāda, ka Covid-19 radītās krīzes seku pārvarēšanai SIA “Kompānija Avotiņi” pērn izmantoja valsts nodrošinātās atbalsta iespējas. VID pērn vairākkārt atbalstījis uzņēmuma nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali termiņos vai atlikšanu uz laiku līdz trim gadiem. Šogad vasarā uzņēmums saņēmis 150 tūkst. EUR lielu atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai, tāpat arī šogad martā piešķirts atbalsts uzņēmuma darbinieku algu subsīdijām. Šī gada sākumā uzņēmums pārdzīvojis lielas finanšu grūtības Covid-19 izplatīšanās dēļ. Kopš 2020.gada decembra līdz 2021.gada februārim saslimušo darbinieku skaits sasniedza vidēji 20%.

2020.gadā SIA “Kompānija Avotiņi” nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksāja 682,68 tūkst. EUR.

Sakarā ar kvotu ieviešanu Eiropas Savienībā uz dažāda metāla ievešanu no trešajām valstīm, SIA “Kompānija Avotiņi” ir spiesta veikt iepirkumus garākam periodam, lai noliktavas atlikumi palielinātos un netiktu traucēta uzņēmuma un ražotņu darbība. Šī iemesla dēļ gada sākumā likviditātes nodrošināšanai SIA “Kompānija Avotiņi” saņēmusi papildu kredītresursus, kas izlietoti krājumu iegādei.

1992.gadā reģistrētās SIA “Kompānija Avotiņi” dalībnieki un patiesie labuma guvēji ir Aleksandrs Aņikins un Dmitrijs Aņikins.