Latvijas uzņēmums “CHATEXTECH” iekļauts OFAC sankciju sarakstā

11.11.2021 06:34:00

Lursoft pieejamā informācija liecina, ka Amerikas Savienoto Valstu Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstā iekļauts Latvijas uzņēmums SIA “CHATEXTECH”, pamatojot to, ka uzņēmums iesaistīts ar virtuālās valūtas maiņu un ar to saistītā atbalsta izveidē, lai atvieglotu izspiedējvīrusu dalībnieku darījumus.

Lursoft izziņas informācija rāda, ka SIA “CHATEXTECH” reģistrēts vien šā gada sākumā.

Uzņēmuma vienīgais dalībnieks ir ar Krieviju saistītais Mikhail Ross-Dzhonson, kuram iepriekš Latvijā citi uzņēmumi nav piederējuši. Uzņēmuma īpašnieks kopā ar Aleksandr Khvoitskii no Krievijas un Pavel Shapavalau no Baltkrievijas ieņem arī SIA “CHATEXTECH” valdes locekļa amatu.

Šīs nedēļas sākumā, līdz ar iekļaušanu OFAC sankciju sarakstā, VID apturējis SIA “CHATEXTECH” saimniecisko darbību un apturējis uzņēmuma darbību, vienlaikus uzņēmumam piemērojot arī nodrošinājumu, kas tam liedz veikt reorganizāciju vai dalībnieku maiņu.

Jānorāda, ka sākotnēji uzņēmumam bijuši četri dalībnieki, un vien dažas dienas pēc SIA “CHATEXTECH” reģistrācijas pievienojies arī piektais dalībnieks – Pavel Shapavalau. Augusta beigās gan uzņēmums veicis izmaiņas dalībnieku sastāvā, par vienīgo kapitāldaļu turētāju kļūstot jau iepriekšminētajam Mikhail Ross-Dzhonson, lai gan iepriekš kapitāldaļu vairākums (60%) piederēja Vladislavam Bulochnikovam no Krievijas.

Lursoft pieejamie dati liecina, ka šī gada septembra izskaņā SIA “CHATEXTECH” reģistrējis izmaiņas statūtos, savukārt pirms mēneša SIA “CHATEXTECH” pamatkapitāls palielināts no 10 EUR līdz 2800 EUR.

SIA “CHATEXTECH” juridiskajā adresē Ganību dambī 26A, Rīgā šobrīd reģistrēti vairāk nekā 130 uzņēmumi, kā arī organizācijas, ko Lursoft norādījis kā augstu risku arī AML izziņā.

SIA “CHATEXTECH” iekļaušana starptautiskā sankciju sarakstā atgādina, cik svarīgi ir veikt klientu un piegādātāju uzraudzību, lai sekotu līdzi to veiktajām darbībām, jo tās nereti var liecināt par dažādiem riskiem, kas var apgrūtināt arī Jūsu uzņēmuma turpmāko darbu. Tostarp, SIA “CHATEXTECH” gadījums atgādina arī to, cik svarīgi izmantot arī Sankciju monitoringu, kas ļauj pārraudzīt savus klientus un sekot līdzi, vai kāds no tiem nav iekļauts Eiropas Savienības, OFAC, Apvienoto Nāciju vai arī Latvijas Nacionālajā sankciju sarakstā.