89% no "Karavela" pārdošanas apjomiem pērn veidojis eksports

14.06.2022 08:47:00

Zivju produkcijas pārstrādes uzņēmums SIA “Karavela” aizvadīto finanšu gadu vērtē kā apmierinošu, jo pie samērā lieliem izaicinājumiem izejvielu un materiālu tirgos izdevies sasniegt pozitīvus apgrozījuma un peļņas rādītājus. “Gada otrajā pusē sākās straujš izejvielu un materiālu cenu pieaugums, ko izsauca piegāžu ķēžu izmaiņas globālā līmenī. Tas neplānoti palielināja produkcijas pašizmaksu, tāpēc galvenais izaicinājums bija amortizēt šo pieaugumu pārdošanas cenās. Iepriekšējos gados veiktās investīcijas produktu portfelī un eksporta tirgos ļāva sasniegt plānotos darbības rādītājus,” teikts SIA “Karavela” vadības ziņojumā.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2021.gadā SIA “Karavela” apgrozīja 59,88 milj. EUR, pēc nodokļu nomaksas gūstot 3,56 milj. EUR lielu peļņu. Uzņēmums apgājušajā gadā saražoja 81 miljonu konservu kārbu un savu produkciju eksportēja uz 43 valstīm. 2021.gadā eksports veidoja 89% no SIA “Karavela” pārdošanas apjoma. Jānorāda, ka eksports uz Eiropas Savienības valstīm veidoja 34,9 milj. EUR jeb 58% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma.

Rietumvalstu tirgos SIA “Karavela” turpināja pārdošanas ekspansiju arī jaunās produktu grupās. Tika pabeigts darbs pie jaunas vegāno produktu līnijas izstrādes un uzsākta šo produktu tirdzniecība, kas ļauj darboties citā produktu nišā, sekojot līdzi globālajām pieprasījuma tendencēm.

2021.gadā beigās notikušos iepirkumu tenderus Skandināvijā, ALDI un LIDL uz 2022.gadu SIA “Karavela” noslēgusi ar līdzīgiem apjomiem kā iepriekš. “Kopējo pārdošanas apjomu šogad plānojam nedaudz lielāku nekā 2021.gadā, jo jauno produktu grupu pievienošana un klientu loka paplašināšana dos papildapjomu. Tas ļauj plānot, ka 2022.gads būs ar līdzīgiem ražošanas apjomiem, bet ar lielāku apgrozījumu, ko radīs cenu celšanās produktiem. Peļņas un rentabilitātes rādītāji plānoti 2021.gada līmenī, bet notikumi pasaulē un dažos eksporta tirgos tos var būtiski koriģēt,” teikts SIA “Karavela” vadības ziņojumā. Uzņēmums 2022.gada 24. februārī pieņēmis lēmumu pārtraukt preču eksportu uz Krieviju un Baltkrieviju, jo tam nav pieņemama šo valstu uzsāktā karadarbība. Karadarbības rezultātā traucēta arī tirdzniecība uz Ukrainu, kā arī uzņēmumam jārēķinās ar zināmiem zaudējumiem debitoru parādos, jo distributora noliktavas un preču krājumi iznīcināti raķešu uzlidojumos.

Pēc Lursoft pieejamās informācijas, 2021.gadā SIA “Karavela” bija darba devējs 194 darbiniekiem. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās uzņēmums pērn samaksājis 1,03 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 0,51 milj. EUR.

SIA “Karavela” kapitāldaļu turētāji ir Andris Bite (80%) un Jānis Endele (20%).