"Latvijas Pasts" sasniedzis vēsturiski lielāko apgrozījumu

29.06.2022 06:52:00

VAS “Latvijas Pasts” apgrozījums 2021.gadā palielinājies par 11,9%, sasniedzot 105,35 milj. EUR, liecina Lursoft pieejamais uzņēmuma gada pārskats. Tas ir uzņēmuma pastāvēšanas laikā vēsturiski augstākais apgrozījuma rādītājs, kā arī pirmais gads, kad apgrozījums pārsniedz 100 milj. EUR atzīmi. Pēc tam, kad 2020.gadā uzņēmums strādāja ar 4,2 milj. EUR peļņu, aizvadītais gads noslēgts ar 1,2 milj. EUR zaudējumiem.

“Uzņēmuma apgrozījuma kāpums galvenokārt skaidrojams ar to, ka pārskata gadā ievērojami palielinājās tranzīta sūtījumu plūsma no Ķīnas, kuras apstrādi Rīgas Šķirošanas kompleksā un tālāksūtīšanu uz saņēmējvalstīm nodrošina uzņēmums. Sūtījumu skaita pieaugumu palīdzēja nodrošināt tas, ka gala klienti piemērojās dzīvei Covid-19 apstākļos un kāpināja savu pirkumu skaitu,” teikts VAS “Latvijas Pasts” vadības ziņojumā, uzsverot, ka uzņēmums spēja piedāvāt konkurētspējīgus risinājumus šo sūtījumu apstrādei un tālāksūtīšanai. Apgrozījuma kāpums pērn tika sasniegts arī reklāmu piegādē, ko veicināja pašvaldību vēlēšanas, kā arī eksprespasta/ kurjerpasta segmentā. Vienlaikus VAS “Latvijas Pasts” norādījis, ka pretēju efektu uz tā apgrozījumu radīja pārrobežu ienākošo sūtījumu skaita krass kritums pārskata gada 2. pusgadā, jo no 2021.gada 1. jūlija muitošanas formalitātēm visā Eiropas Savienībā pakļauti arī ienākošie mazas vērtības sūtījumi no trešajām valstīm. Uzņēmums norāda, ka tas arī bijis viens no galvenajiem iemesliem peļņas kritumam pagājušajā gadā, jo nav iespējams tik operatīvi samazināt izmaksas, ko veido pasta tīkla uzturēšana. Negatīvu ietekmi uz peļņas rādītājiem radīja arī vairāku citu izmaksu posteņu pieaugums, no kuriem inflācijas efekts bija vērojams uz transporta izmaksām, kā arī izdevumiem par energoresursiem, telpu uzturēšanas, nomas un komunālo pakalpojumu izmaksām.

2021.gadā VAS “Latvijas Pasts” turpināja investēt pamatlīdzekļos un nemateriālajos aktīvos, lai kāpinātu savas darbības efektivitāti. Pērn investīciju apjoms bija 2 milj. EUR, kas gan ir divas reizes mazāk nekā gadu iepriekš. Šādu kritumu lielā mērā noteica apstāklis, ka netika iepirkti plānotie pasta termināli jeb pakomāti par vairāk nekā 1 milj. EUR, kuru iegādi paredzēts veikt šogad.

Lursoft dati rāda, ka aizvadītajā gadā VAS “Latvijas Pasts” bija darba devējs 3162 darbiniekiem. Nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā uzņēmums 2021.gadā samaksājis 21,43 milj. EUR.