"Latvijas Gāze" pārdošanas apjomi pērn auguši par 25%

11.07.2022 06:55:00

Zemāka temperatūra apkures sezonā un ievērojami augstākas dabasgāzes cenas bija divi galvenie faktori, kas ietekmēja AS “Latvijas Gāze” finanšu rezultātus 2021.gadā.

Pērn AS “Latvijas Gāze” klientiem Latvijā un ārvalstīs pārdeva 14 859 GWh dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2020.gadu, pārdošanas apjomi pieauguši par 25%. Ārvalstīs pārdotā dabasgāze veidoja 28% no kopējā pārdošanas apjoma. Pateicoties pārdotajiem dabasgāzes apjomiem ārvalstīs, AS “Latvijas Gāze” izdevās kompensēt pārdošanas apjomu kritumu vietējā tirgū.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2021.gadā AS “Latvijas Gāze” apgrozījums sasniedza 530,22 milj. EUR. Koncerna apgrozījums pērn palielinājās līdz 583,3 milj. EUR, kas ir par 206% vairāk nekā 2020.gadā. “Tas galvenokārt ir saistīts ar ievērojami augstākām dabasgāzes cenām, kā arī to, ka gaisa temperatūra apkures sezonā bija zemāka nekā trīs gadu vidējā, kas palielināja pieprasījumu pēc dabasgāzes, un dabasgāzes cenas bija augstākas nekā 2020.gadā,” teikts AS “Latvijas Gāze” vadības ziņojumā.

“Latvijas Gāze” koncerna peļņa 2021.gadā sasniedza 3,2 milj. EUR un bija par 71% zemāka nekā 2020.gadā. Samazinājums saistīts ar atvasināto finanšu instrumentu negatīvo pārvērtēšanu.

Pērn AS “Latvijas Gāze” ieguldījusi aptuveni 0,8 milj. EUR, lai nodrošinātu efektīvu darbību, klientu komunikāciju un apkalpošanu, kā arī stiprinātu digitālās transformācijas procesus. Šogad investīcijas plānotas aptuveni 1 milj. EUR apmērā, lai nodrošinātu AS “Latvijas Gāze” darbinieku elastīgumu strādāt attālināti un pāriet no stabilizācijas uz pilnveidošanas posmu, tāpēc 0,5 milj. EUR tiks ieguldīti klientu portālā un norēķinu sistēmā, kā arī klientu apkalpošanas procesos. Uzņēmums arī plāno veikt selektīvas investīcijas jaunu uzņēmējdarbības virzienu izpētē un attīstībā, kas būtu saistīti ar ilgtspēju un klimata neitralitāti.

Aizvadītajā gadā AS “Latvijas Gāze” bija darba devējs 123 darbiniekiem. Nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā uzņēmums pērn samaksājis 63,8 milj. EUR.