"Mikrotīkls" apgrozījums sasniedzis 374,6 milj. EUR, šogad prognozē apgrozījuma kritumu

01.11.2022 06:27:00

Datu komunikācijas sistēmu ražotājs SIA “Mikrotīkls” iesniegtajā vadības ziņojumā norādījis, ka savu attīstību tas aizvadītajā gadā vērsis uz jaunu produktu izstrādi un eksporta realizācijas apjoma palielināšanu.

SIA “Mikrotīkls” apgrozījums turpinājis augt arī 2021.gadā, sasniedzot 374,60 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, tas ir pieaugums par 5,9%. Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka pagājušajā gadā augusi arī SIA “Mikrotīkls” peļņa pēc nodokļu nomaksas, rādītājam palielinoties līdz 90,58 milj. EUR. Pagājušajā gadā nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā SIA “Mikrotīkls” samaksājis 27,77 milj. EUR. Uzņēmumā pērn bija nodarbināti 343 strādājošie.

SIA “Mikrotīkls” norādījis, ka ietekmi uz tā darbību, apgrozījuma samazinājumu radīs 2022.gada pavasarī pastiprinātie ražošanas ierobežojumi Ķīnā saistībā ar Covid-19 nulles tolerances politiku, kas atstāja iespaidu uz piegādes ķēdēm visā pasaulē, tāpat arī to ietekmēs apstāklis, ka ostu darbības ierobežojumu dēļ paaugstinājās transporta izmaksas. “Covid-19 pandēmijas radītie pārrāvumi globālajās pusvadītāju, mikročipu un citu ražošanai nepieciešamo komponenšu piegāžu ķēdēs 2021.gada otrajā pusē izraisīja ražošanas aizkavēšanos un pasūtījumu uzkrājumus, kas turpina pieaugt, tāpēc novedīs pie apgrozījuma un peļņas samazinājuma 2022.gadā,” lasāms SIA “Mikrotīkls” vadības ziņojumā.

2021.gada pirmajā pusē SIA “Mikrotīkls” realizēja lielas ātrdarbīgu mājas pieslēgumu iekārtu piegādes par 2020.gadā saņemtajiem pasūtījumiem, kas saistīts ar masveidīgo pāreju uz attālinātu darbu Covid-19 pandēmijas ietekmē. Gada otrajā pusē pieauga pieprasījums viesmīlības segmentā (viesnīcas, lidostas u.tml), ko veicināja Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanās pastiprinātas vakcinācijas aptveres ietekmē.

Iesniegtajā vadības ziņojumā uzņēmums norādījis, ka šogad turpinās pieprasījuma pieaugums pēc augstas veiktspējas datu pārraides iekārtām. Lai to apmierinātu SIA “Mikrotīkls” gada pirmajā pusē pārdošanā laida virkni inovatīvu produktu, tostarp ātrjaudīgus maršrutētājus un augstas caurlaidības komutatorus ar 100Gbps pieslēgumvietām, kā arī nākamās paaudzes 60BHz ierīces bezvadu datu pārraidei.

1996.gadā reģistrētā SIA “Mikrotīkls” patiesie labuma guvēji ir Arnis Riekstiņš un Džons Martins Tallijs.