"UPB" koncernam pērn zaudējumi

01.11.2022 09:45:00

Aizvadītajā gadā AS “UPB” piedzīvojis gan apgrozījuma, gan peļņas kritumu. Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2021.gadā AS “UPB” apgrozīja 207,67 milj. EUR, kas ir par 7% mazāk nekā gadu iepriekš. Pārskata gadu uzņēmums noslēdzis ar 5,9 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas (2020.gadā – 7,82 milj. EUR peļņa). Lai gan “UPB” konsolidētais apgrozījums pērn uzrādījis nelielu kāpumu, sasniedzot 238,57 milj. EUR, koncerns strādājis ar 4,1 milj. EUR zaudējumiem. “Būvniecības izmaksu pieaugums, kas vēl vairāk pastiprinājās 2022.gada sākumā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, atstāja būtisku ietekmi uz grupas finanšu rādītājiem,” lasāms AS “UPB” vadības ziņojumā. Šogad tiek prognozēts līdzvērtīgs konsolidētais apgrozījums kā pērn, tomēr sagaidāms, ka pastāvīgais izejmateriālu un energoresursu izmaksu pieaugums atstās ietekmi uz rezultātu.

Grupas uzņēmumi 2021.gadā nodokļos samaksājuši vairāk nekā 35 milj. EUR.

Pārskata gadā “UPB” grupas attīstībā ieguldīts vēsturiski lielākais investīciju apjoms – 16,9 milj. EUR, no kuriem lielākā daļa ieguldīti jaunas dzelzsbetona konstrukciju ražotnes izbūvē Liepājā.

“UPB” grupa 2021.gadā turpināja sekmīgi darboties gan eksporta, gan vietējā tirgū, uzsākot un īstenojot vairākus nozīmīgus projektus. 65% no realizētā apjoma pērn veidoja eksports. Uzņēmums norādījis, ka eksporta jomā 2021.gads raksturojams ar izaugsmi apvienoto trīs konstrukciju (betons, metāls, stikls) projektu realizācijā, savukārt Latvijas tirgū uzņēmums pērn sācis darbu pie vairākiem apjomīgiem būvobjektiem, no kuriem lielākais ir Preses Nama Kvartāla 1. kārta Rīgā. Pērn arī uzsākta Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecība Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, Rakstniecības un mūzikas muzeja vēsturiskā nama atjaunošana un citi projekti.

AS “UPB” patiesie labuma guvēji ir Uldis Pīlēns, Māris Mors un Madara More.